Artiklar och mer information:
"Nya lysrör får sömniga skolelever att kvickna till"
Det var förstasiderubrik i DagensNyheter 2008 04 03. Trötta skolelever kan bli hjälpta av fullspektrumlysrör. När forskare bytte lysrör i klassrummet blev eleverna morgonpiggare och fick en effektivare nattsömn.
Arne Lowden, forskare vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet säger "Resultaten är så goda att andra skolor har börjat intressera sig för ljuset i skolan".
Problemet med vintertrötthet drabbar inte bara skolan utan är lika på de flesta arbetsplatser. Vill du läsa DNs artikel gå in på http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=757408
Fotnoten under DNs artikel blev tyvärr ofullständig. För att det skall vara fullspektrumlysrör krävs följande:
1. K (=kelvin) 5.500
2. Ra (=färgåtergivningsindex) så nära 100 som möjligt.
3. Spektralkurvan måste efterlikna dagsljuset.
När de tre kriterierna uppfylls är det fullspektrum.
Du kan läsa Arne Lowdens utvärdering av studien här.
Detta är Kerstin Ekmans och Lennart Nilssons erfarenheter av True-Lite:
"Vintermörkret började bli så tungt för några år sedan. Det lär bli så när man blir äldre. Det kom mig att tänka på finnarnas Kaamos – det förfärliga urmörkret som till slut ska ta oss alla. Men det var alls inget metafysiskt med det där mörkret. Fullspektrumlamporna rådde på det. Nog är det underligt att en så besvärlig och nedslående sak kan vara så lätt att råda bot på. Det var förra radiodoktorn Peter Heinemann som lärde oss något om ljusets betydelse för humöret och kreativiteten. Nu kan jag bådeskriva och även dammsuga i december."
Kerstin Ekman, författare
"I mitt laboratorium på Karolinska institutet har jag True-Lite ljusrör. Tack vare deras färgtemperatur på 5500K och jämna spektralfördelning är ljuset mycket vilsamt och behagligt för ögonen. Detta är ytterst väsentligt för oss vid preparationsarbetet för elektronmikroskopi"Lennart Nilsson, fotograf